keimeno


Είμαστε μια ανεξάρτητη από κόμματα επιτροπή με στόχους:
- Την κοινωνική αλληλεγγύη,
- Την έμπρακτη αντίθεση στα κυβερνητικά μέτρα, που ξεπουλάνε τη ζωή και τη χώρα μας καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας,
- Καλύτερη προσέγγιση όσων βιώνουμε, κόντρα στην παραπληροφόρηση των Μ.Μ.Ε., που θέλουν να μας πείσουν ότι η σωστή πορεία της χώρας μας είναι η υποταγή στην Τρόικα και το ΔΝΤ.
  Συγκαλέσαμε επιτροπές σε Πυλαία, Πανόραμα, Χορτιάτη, Φίλυρο, Εξοχή-Ασβεστοχώρι, μαζέψαμε απλήρωτα χαράτσια και κάναμε ομαδικά εξώδικα στη Δ.Ε.Η. Πετύχαμε ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ.
  Συμμετέχουμε στην αυτο-οργάνωση και την αντίστασή του λαού με άλλες πρωτουβουλίες στη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΤΗΣ ΔΕΗ


Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η επιβολή του "χαρατσιού" (Έκτακτου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών) είναι συνταγματική και νόμιμη. Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δε θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δυο χρόνια. Αλλά αποφάνθηκε επίσης, ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό του ρεύματος.
Αναφορικά με την μη πληρωμή του τέλους προβλέπεται πλέον ότι η διακοπή της σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος παραγματοποιείται από το Διαχειριστή του Δικτύου μόνον μετά από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών. Ήδη όμως αυτή η ρύθμιση έχει κριθεί "αντισυνταγματική" με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της α' δόσης του τέλους, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές διαγράφουν το οφειλόμενο ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και η ευθύνη και η υποχρέωση για την είσπραξή του περιέρχεται αποκλειστικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Στην περίπτωση αίτησης απαλλαγής ή μειωμένου τέλους η σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. δεν κοινοποιείται πλέον και στη ΔΕΗ ή τον εναλλακτικό προμηθευτή, αλλά στον αιτούντα και, εφόσον είναι θετική, και στο Υπουργείο Οικονομικών. Κατά της απόφασης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ο αιτών έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίησή της σ' αυτόν. Η ένσταση κρίνεται από τριμελή επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα δικαστήρια κρίνουν σύμφωνα με τους νόμους που νομοθετεί η Βουλή. Η Βουλή εκλέγεται από εμάς και είναι υπόλογη σε εμάς. Πήρε κανένα κόμμα, που συμμετέχει σήμερα στη Βουλή, εντολή από εμάς να ψηφίσει νόμους όπως αυτούς που επιβάλουν «χαράτσια» και να κυρώσει δανειακές συμβάσεις που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον μας; ΟΧΙ - ΠΟΤΕ !!! Τα χαράτσια που μας έχουν επιβληθεί είναι νόμιμα μόνο στα χαρτιά που υπόγραψαν αυτοί που μας τα επέβαλαν. Δεν τα ζητήσαμε και δεν τα δεχόμαστε. ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ !!! Εάν είναι άδικο να επιβάλλεται η διακοπή ρεύματος σε όποιον δεν τα πληρώνει, θα είναι άδικο να επιβληθεί και οποιαδήποτε άλλη κύρωση σε όποιον δεν τα πληρώσει στην Εφορία. Οι νόμοι αντλούν την ισχύ τους από τη συνείδηση των πολιτών. Κι αυτοί οι νόμοι που η πραξικοπηματική συγκυβέρνηση επιχειρεί να μας επιβάλει δεν είχαν και δε θα 'χουν ποτέ καμίαν ισχύ. Τα προβλήματά μας είναι και οικονομικά και κοινωνικά, αλλά πάνω από όλα είναι πολιτικά. Αν δεν αναλάβουμε την ευθύνη που ως πολίτες έχουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, κανένα δικαστήριο ούτε στην Ελλάδα ούτε σε όλο τον κόσμο δεν πρόκειται να το κάνει για μας.


ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΧΕΙ Η ΤΥΧΟΝ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Τα χρήματα αυτά, όπως ρητά και κατηγορηματικά δηλώθηκε από τους καταναλωτές είτε με εξώδικα προς τη ΔΕΗ και τους λοιπούς προμηθευτές είτε με ατομικές δηλώσεις κατά την πληρωμή τους, καταβλήθηκαν αποκλειστικά και περιοριστικά για την πληρωμή και την εξόφληση των ποσών του λογαριασμού του ρεύματος που αντιστοιχούν στη δαπάνη κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και στα υπέρ Δήμου και ΕΡΤ τέλη. Έχουν δηλαδή ορίσει, όπως άλλωστε δικαιούται σύμφωνα και με τη διάταξη του άρθρου 422 του Αστικού Κώδικα, την οφειλή που θέλαν να εξοφλήσουν. Εάν η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές δεν αποδώσουν στην ΕΡΤ και στους Δήμους τα ποσά που έχουν καταβληθεί για τα αντίστοιχα τέλη, θα είναι νομικά υπόλογοι - και αστικά και ποινικά - τόσο απέναντι στους καταβάλλοντες όσο και στους Δήμους και την ΕΡΤ. Ενώ προκύπτουν και αντίστοιχα ζητήματα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους (αλλά και στους μετόχους) της ΔΕΗ, εφόσον χρήματα που προορίζονται για το ταμείο της ΔΕΗ αποδίδονται αλλού.
Παρόλα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μεθοδεύει εκστρατείες παραπληροφόρησης και εκφοβισμού των πολιτών, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και χρήμα εις βάρος μας, αλλά πάνω από όλα να κρύψει την ίδια την αδυναμία της ηγεσίας του να ασκήσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορεί η παρούσα δοτή κυβέρνηση να λύσει προβλήματα, γιατί της λείπει η πολιτική ισχύς που μόνον οι ίδιοι οι πολίτες διαθέτουν και μόνο μέσα από πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να εκφραστεί. Να περιμένουμε λοιπόν κι άλλο από τα κόμματα-καταστήματα να μας πουλήσουν «σωτηρίες» σε τιμή ευκαιρίας, από τα δελτία ειδήσεων να μας πληροφορήσουν κι από τα δικαστήρια να μας δώσουν το δίκιο μας, χωρίς εμείς οι ίδιοι καν να το ζητήσουμε και να το απαιτήσουμε;