keimeno


Είμαστε μια ανεξάρτητη από κόμματα επιτροπή με στόχους:
- Την κοινωνική αλληλεγγύη,
- Την έμπρακτη αντίθεση στα κυβερνητικά μέτρα, που ξεπουλάνε τη ζωή και τη χώρα μας καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας,
- Καλύτερη προσέγγιση όσων βιώνουμε, κόντρα στην παραπληροφόρηση των Μ.Μ.Ε., που θέλουν να μας πείσουν ότι η σωστή πορεία της χώρας μας είναι η υποταγή στην Τρόικα και το ΔΝΤ.
  Συγκαλέσαμε επιτροπές σε Πυλαία, Πανόραμα, Χορτιάτη, Φίλυρο, Εξοχή-Ασβεστοχώρι, μαζέψαμε απλήρωτα χαράτσια και κάναμε ομαδικά εξώδικα στη Δ.Ε.Η. Πετύχαμε ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ.
  Συμμετέχουμε στην αυτο-οργάνωση και την αντίστασή του λαού με άλλες πρωτουβουλίες στη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗΙδού το νέο χαράτσι που ζητά η ΔΕΗ και ποιοι θα το πληρώσουν

Την καταβολή υψηλότερης εγγύησης από ορισμένες κατηγορίες παλαιών καταναλωτών αλλά και από όλους τους νέους πελάτες ζητά η ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετική αίτηση που κατέθεσε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

οιες είναι όμως οι κατηγορίες των πελατών που θα κληθούν να πληρώσουν το extra χαράτσι, το επιπλέον ποσό δηλαδή ως εγγύηση για την κατανάλωση ρεύματος;
-Οι πελάτες των οποίων οι λογαριασμοί εμφανίζουν απόκλιση μεταξύ κατανάλωσης και του εκτιμώμενου ποσού που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της εγγύησης. Σήμερα για παράδειγμα η εγγύηση είναι για τριφασικές περιοχές 77 ή 128 ευρώ ανάλογα με την ασφάλεια που χρησιμοποιείται και για τις μονοφασικές περιοχές 0,56 ευρώ επί τα τετραγωνικά του σπιτιού.
-Οι πελάτες που επανειλημμένα καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Δηλαδή όλοι. Ιδιαίτερα τώρα μέσα στην κρίση και με την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων η πλειονότητα των καταναλωτών καθυστερεί να πληρώσει το λογαριαμό
-Ολοι οι πελάτες όταν η ΔΕΗ αυξάνει την τιμή του ρεύματος. Ηδη έχει αποφασιστεί αύξηση τιμολογίων σύντομα, όπως τουλάχιστον επιμένει η τρόικα
-Οι πελάτες στους οποίους εκδίδεται, λόγω χρέους, για δεύτερη φορά εντολή διακοπής
-Οι πελάτες που έχουν επανασυνδέσει αυθαίρετα μετρητή που έχει αποσυνδεθεί. Δηλαδή κάποιος ο οποίος δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα και επανασύνδεσε το μετρητή του, θα κληθεί να καταβάλλει αυξημένη εγγύηση
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η ΔΕΗ προτείνει το ύψος της εγγύησης να φτάνει το ποσό της εκτιμώμενης αξίας κατανάλωσης έξι μηνών, σε διαφορετική περίπτωση θα κόβεται το ρεύμα.
 


ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς

Τις αιτίες για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών κατά το α' τρίμηνο του 2011 εξήγησε η ΔΕΗ.


Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στην επιμήκυνση της προθεσμίας διακοπής ηλεκτροδότησης στις 80 ημέρες, την επιβάρυνση των λογαριασμών με το χαράτσι και τηνοικονομική κρίση.
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι από τον Μάρτιο παρατηρείται βελτίωση στον ρυθμό είσπραξης των λογαριασμών και αναμένει βελτίωση της ρευστότητας μεταξύ άλλων επειδή θα επιστρέψουν στην επιχείρηση  πελάτες των εταιριών Energa και Hellas Power, οι οποίες σταμάτησαν να λειτουργούν τον Ιανουάριο.
Δίνοντας διευκρινίσεις, η ΔΕΗ επισημαίνει:
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών εκτός από την ύφεση συνδέεται και με τοτέλος ακινήτων. Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ (Οκτώβριο- Δεκέμβριο 2011) και καθώς η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν οι πελάτες δεν πλήρωναν τον λογαριασμό μέσα σε διάστημα 40 ημερών από την έκδοσή του, παρατηρήθηκε μείωση των ληξιπρόθεσμων. Η αύξηση του χρονικού αυτού ορίου από 40 ημέρες σε 80 ημέρες, με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της πολιτείας, σε συνδυασμό με νομοθετική ρύθμιση που περιόριζε τη ΔΕΗ από το να προχωρά σε διακοπές ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των αποκοπών στο 1ο τρίμηνο του 2012, και, κατ' επέκταση, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών. Από τον Μάρτιο, ο ρυθμός των αποκοπών έχει αρχίσει να αυξάνεται, ενώ παρατηρούνται ήδη σημάδια βελτίωσης στον ρυθμό είσπραξης των λογαριασμών.
- Η ρευστότητα της Εταιρείας έχει επιβαρυνθεί από τις ανεξόφλητες οφειλές των εναλλακτικών προμηθευτών Hellas Power και Energa, η άδεια λειτουργίας των οποίων ανεστάλη καθώς και από την ανάγκη προχρηματοδότησης του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους 200.000 πελάτες των εν λόγω εταιρειών μέχρι και την είσπραξη των αντίστοιχων λογαριασμών.
Η ΔΕΗ αναμένει βελτίωση στις χρηματοροές από το 2ο τρίμηνο, εξαιτίας:
- Της επίδρασης της αύξησης των τιμολογίων.
- Της αύξησης των εισπράξεων ως αποτέλεσμα της προμήθειας ενέργειας στους 200.000 πελάτες των Hellas Power και Energa.
- Του συμψηφισμού οφειλών του Δημόσιου Τομέα (100 εκατ. ευρώ, πέραν των 53 εκατ. που έχουν ήδη συμψηφισθεί και αφορούν οφειλές από τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στην περιοχή της Αττικής).
- Επιστροφής φόρου 167 εκατ. ευρώ.
Αναφέρει τέλος ότι το ΔΣ της εταιρίας έχει εγκρίνει τους όρους υπό έκδοση Κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 960 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των χρεολυσίων του 2012.